Kyllä multakin lirahtelee - eikö se olekin ihan normaalia?

Uncategorized Apr 24, 2020

 

Kyllä multakin lirahtee - eikö se olekin ihan normaalia? Tähän kysymykseen törmäsin yhtenä päivänä leikkikentän hiekkalaatikolla, kun ystäväni pohti omaa palautumista raskauksistaan. Hänen lapset olivat jo 8 ja 4 vuotiaat, mutta näin hän kertoi, että välillä yskäistäessä saattoi hieman pissaa karata housuun. Tästä keskustelut jatkuikin sitten aiheen ääressä, koska tottakai minä alan ammattilaisena aloin kaivelemaan hieman syitä ja seuraamuksia hänenkin tietoonsa. Nyt kuulemma harjoittelut on jo hyvällä mallilla. Keep doing it sister!

Virtsankarkailusta ei voida sanoa että se olisi normaalia, mutta on se ainakin melko yleistä. Jopa 1/3 osalla naisista esiintyy virtsankarkailu jossain vaiheessa heidän elinkaartansa. Ja kyseinen vaivan esiintyvyys vaan kasvaa iän myötä. 25-60 -vuotiaista n. 20 % kärsii virtsankarkailusta ja 70- vuotiasta karkailua esiintyy jo 59 %:lla. Mikään normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö tämä ei kuitenkaan ole. 

Tyypillisin virtsankarkailun muoto on ponnistus eli stressi-inkontinessi. Aivastaessa tai yskäistäessä pissaa ei pysty pidättämään ja housut kastuu. Molemmissa kyseisissä tilanteissa vatsaontelon paine kasvaa ja paine kumoaa virtsaputken heikon sulkupaineen mistä seuraa virtsan karkaaminen. 

" Siitepölystä johtuvat aivastelut on aivan kamalia, silloin ihan varmaan pissaa karkaa joka aivastuksella. Tykkään talvesta <3 " - Nainen 35- vuotias

"Jouduin jättämään rakkaat jumpat ja juoksemisen virtsankarkailun vuoksi. Kaipaan harrastuksia ja sosiaalisia kontakteja" - Nainen 50- vuotias

"Yllättävät ja ennakoimattomat tilanteet ovat minulle pahimpia. Yhtenä päivänä nappasin lapsesta kiinni, kun meinasi ajaa potkupyörällä ojaan, tuli pissat housuun. Käännyttiin takaisin kotiin." - Nainen 28- vuotias

Ponnistusinkontinenssissa virtsaputkea ympäröivät tukirakenteet ja/tai sulkijamekanismit ovat heikkoja. Tähän voi vaikutta ainakin kolme seikkaa:

1)Lantionpohjan lihasten hermotushäiriö tai vamma. 

2)Sidekudosten heikkous

3) Elintavat

Sitten on olemassa pakkovirtsankarkailua jossa virtsaa karkaa äkillisen virtsaamispakon yhteydessä samanaikaisesti virtsaamispakko-oireen kanssa tai heti sen jälkeen. Yleensä tähän liittyy krooninen rakkoärsytys. Tämän esiintyvyys lisääntyy iän myötä. 

Näiden kahden sekoitelma on nimeltään sekamuotoinen virtsankarkailu joka on näiden kahden edellisen muodon yhdistelmä. Ylivuotovirtsankarkailu on karkailua, joka liittyy virtsarakon akuuttiin tai krooniseen tyhjenemishäiriöön. 

Mitä sitten loppuviimein kerroin ystävälleni tuolla hiekkalaatikolla? Sanoin, että tänään on hyvä päivä aloittaa harjoittelu ja jatkaa sitä koko loppuelämän! 

Lantionpohjan lihasvoiman harjoittaminen raskauden aikana ja synnytykseen jälkeen ehkäisee tutkitusti parhaiten virtsankarkailun ongelmia. Milloinkaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Lisäksi tietyt elintavat, kuten paino, tupakointi ja ummetus kannattaa tarkastaa omasta elämästään, ettei näiden kanssa ole ongelmia. Fyysisellä aktiivisuudellakin on merkitystä lantionpohjan hyvinvointiin ja karkailuihin. 

Kyllä naisen kannattaa koko elämänsä ajan vahvistaa säännöllisesti lantionpohjan lihaksia. Erityisesti raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen harjoittelun merkitys korostuu. 

Harjoittelun voi aloittaa ihan tekemällä tunnistamisharjoituksen istuen tai seisten. Helpoin on varmasti aloittaa selinmakuulla. Kun asento on hyvä, supistetaan peräaukkoa, emätintä ja virtsaputkea sisään ja ylöspäin. Pidetään supistus viiteen laskien ja rentoudutaan. Toistetaan tämä 5-8 kertaa ja tehdään 2 sarjaa. Tässä oli jo hyvä harjoitus, miten asiassa voisi päästä alkuun. 

Erikseen on sitten lantionpohjan lihasten hallintaa parantavat harjoitteet ja harjoitteet joissa on huomioitu myös erilaiset ominaisuudet joita myös lantionpohjan lihaksistossa on, kuten voima, nopeus ja kestävyys. 

Lantionpohjan lihasten harjoittelu ei ole mikään kuuri, jonka voi tehdä muutaman viikon ja unohtaa sitten hattuhyllylle. Tuloksia kaipaavalle on hyvä tässä vaiheessa kertoa, että malta tehdä harjoitteita ainakin 2-6 kuukautta tulosten toivossa. Vahvistaminen vaatii hieman enemmän töitä kuin ylläpito. Säännöllinen harjoittelu kuitenkin palkitaan ja palkintopallilta voi käydä lunastamassa itselleen "kuivat pöksyt", paremman elämänlaadun ja positiivisia kokemuksia myös seksuaalielämään. Ei huono!

Mikäli haluat helpot ja selkeät harjoitteet itsellesi, joilla saat treenattua lantionpohjasi vahvaksi, käy tutustumassa lisää Lantionpohja Kuntoon -verkkovalmennukseen TÄSTÄ.
Kirjoittaja
Minna Tynkkynen

Olen ammatiltani äitiysfysioterapeutti ja Spine-valmentaja. Olen tehnyt yli 10 vuoden ajan monipuolisesti töitä liikunnan ja terveyden parissa. Olen kouluttautunut myös lantionpohjan fysioterapiaan ja syventänyt osaamistani suorien vatsalihasten erkaantumiin. Olen myös äiti ja aktiivinen liikkuja vapaa- ajallani. Koen, että tärkein tehtäväni on olla asiakkaan rinnalla kohti terveempää huomista.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.