Raskauden vaikutus liikuntaan

Uncategorized Jun 16, 2020

Viiden naisen tarina siitä, miten raskaus heillä vaikutti liikuntaan ja millaisena he kokivat muuttuvan kehonsa.

Jokainen raskaus on yksilöllinen. Jokaisen keho on uniikki. Vaikka raskaus koskettaa monia naisia, ei ole olemassa valmista manuaalia siitä, miten raskaus etenee juuri sinun kohdalla. Tietyt ns. lainalaisuudet on raskauden etenemisessä, mutta se, mitä raskaus tuo tullessaan juuri sinulle onkin arpapeliä. Vertaistuki on tässäkin asiassa hyvin tärkeää. Jokaisella on kerrottavanaan oma tarinansa. Millainen tulee sitten sinun tarinastasi? Tiedät sen vasta, kun matka on jo kuljettu.

Kasasin yhteen viiden eri naisen kertomusta siitä, miten raskaus vaikutti liikuntaan ja millaisia tunteita herätti muuttuva keho. Ihania ja rehellisiä kertomuksia!

 

Kati 38v. 3 lasta

"Koitin raskaana ollessani liikkua viimeiseen asti. Ohjenuorana se, että voit tehdä kaikkea, mitä olet ennenkin tehnyt, jos se vaan tuntuu hyvältä. Toki jumpissa pian huomasi, että vatsa on jossain liikkeissä tiellä ja syke nousee herkästi liian korkealle. Pyöräilin kaikissa raskauksissa ihan viime metreille saakka, sillä se tuntui kevyemmältä kuin kävely. Toki kävellenkin lyllersin sen mitä pystyin. Olen kaikissa raskauksissa ollut varsin hyvävointinen ja kärsinyt melko vähän mistään selkä - yms. kivuista. Liitoskipuja toki jonkun verran. "

" Mielestäni raskausmaha oli ihana. En ole koskaan ollut niin hoikka kuin haluaisin, joten oli kerrankin ihanaa, kun ei tarvinnut peitellä vatsamakkaroita, vaan sai ihan reilusti laittaa kireää paitaa. Toki loppuvaiheessa maha oli iso ja hankalakin, mutta onhan se ihana silti. Raskauteni menivät ilman suurempia liikakiloja, joten isoin muutos oli maha. Suonikohjuja olin osannut odottaa, mutta enpä arvannut että jalkojen sijaan niitä tulisikin häpyhuuliin ja reilusti. Onneksi hävisivät synnytyksen myötä jäljettömiin."

 

Laura 24v. 1 lapsi

" Suurin muutos oli varmasti siinä, mitä tavoittelin liikunnalta. Tavallisesti liikun kehittyäkseni, mutta nyt vauvan ja oman hyvinvoinnin vuoksi. Raskauden myötä osa liikuntamuodoista vaihtui toisiin ja tahti rauhoittui, mutta määrällisesti tuli liikuttua yhtä paljon. Luin paljon aiheesta ja siitä mitä tulisi suosia ja mitä vältellä, mutta luotin myös omaan kehooni ja sen kykyyn kertoa mikä on hyväksi ja mikä ei. Etenkin raskauden edetessä rauhallisemmat lajit, kuten kuntosaliharjoittelu, spinning ja kehonhuolto korostuivat. Jaksaminen ja hyvä olo pysyi koko raskauden hyvänä, johon varmasti vaikutti aiempi liikuntatausta ja raskauden aikainen liikunta." 

" Kehon muutos tuntui luonnolliselta ja hyvältä minusta. Keho teki maailman hienoimman työn ja rakensi oman lapsen. Toki tapahtui epäedullisiakin muutoksia, mutta en jaksa murehtia asioista, joihin ei voi siinä hetkessä vaikuttaa J."

 

Inkeri 32 v. 4 lasta

" Liikuntaa ei voinut raskauden aikana aina tehdä kun oli alaselkä kipuja kun painoa tuli etupuolelle tarpeeksi. Oli kurjaa kun ei pystynyt liikuntaa harrastamaan samalla lailla kuin ennen, mutta tiesi että hyvä asia kasvaa masussa että pitää antaa armoa liikkumisesta."

" Olin kriittinen että kelpaako enää kenellekään kun keho muuttui eikä paino vaan lähde kun sitä kertyi raskauden aikana ylimääräistä."

 

Maria 35 v. 2 lasta

" Ensimmäinen raskaus ei vaikuttanut liikunnan määrään, laatuun kylläkin. Juoksu jäi pois jo melko alkuvaiheessa, koska aiheutti ikävää paineen tunnetta alavatsan seudulla. Salilla kävin (huomattavasti kevennettynä) parina päivänä viikossa. Sen lopetin 2 kk ennen vauvan syntymää (koska kortin voimassaolo loppui, enkä siinä kohtaa enää viitsinyt uusia). Toinenkaan ei vaikuttanut liikuntaan, koska en ollut aloittanut uudelleen ensimmäisen raskauden jälkeen."

" Viihdyin sen kasvavan pallon kanssa. Eka ei tuonut mitään vaivoja, toisessa selkäkipuja vähän, varmaan johtuen toimistotyöstä. Ekan aikana liikuin myös töissä: kuormien purku ja hyllytys. Voisin sanoa, että naisellisin olo on ollut raskauksien aikana…"

 

Johanna 28v. 1 lapsi

" Liikunnan määrä kokonaisuutena todennäköisesti väheni jonkin verran. Aiemmin harrastamani liikunta (lähinnä juoksu ja bodypump) alkoi tuntua liian raskaalta jo hyvin varhaisessa vaiheessa, enkä tullut etsineeksi sopivampia vaihtoehtoja esimerkiksi ryhmäliikunnasta. Koska liikunnan merkitystä raskausaikana kuitenkin korostettiin mm. neuvolassa ja perhevalmennukseen liittyvässä fysioterapiassa, pyrin kiinnittämään erityisesti huomiota arkiliikunnan lisäämiseen/ylläpitoon (erityisesti kävely ja portaiden kävely). Raskausaikani osui pääasiassa talveen ja kevääseen, minkä ansiosta hiihtäminen oli mahdollista ja intensiteetiltään kunnolle sopivaa liikuntaa. Hiihto kompensoikin kohdallani hyvin muun liikunnan vähenemistä talvikauden aikana. Pystyin liikkumaan päivittäin omaa jaksamista kuunnellen raskauden loppuun asti. "

" Raskaus alkoi vaikuttaa kehon ulottuvuuksien hahmottamiseen vastan noin viimeisten kahden kuukauden aikana, eli maha oli suhteellisen pieni ja huomaamaton siihen asti. En koe, että ulkoiset muutokset olisivat aiheuttaneet suuria ongelmia ja pystyin suhtautumaan positiivisesti muutoksiin. Lähinnä kehon muutokset tuntuivat ns. sisäisesti jaksamisen ja suorituskyvyn laskuna, ja nämä korostuivat raskauden loppua kohden."

 

Raskaus

Jokainen raskaus on omanlainen

millainen? sen tietää vasta lopussa jokainen nainen. 

Millaista tarinaa sinä tulet kertomaan?

Millaisia hetkiä sinä tulet kokemaan?

Raskaus on keholle muutoksen aikaa,

matkalla itkua ja naurua, elämän taikaa. 

(Minna T.) 

 

Ps. Raskauden tueksi suosittelemme Äiti Kuntoon- verkkovalmennusta. Valmennuksen kautta pääset tutustumaan raskauden aikaiseen liikuntaan ja kehossasi tapahtuviin muutoksiin. Löydät tarkat ohjeistukset ja harjoitteet, miten kehoa kannattaa kuunnella ja harjoitella jo raskaana ollessa. Valmennus antaa myös hyviä työkaluja synnytyksen jälkeiseen aikaan.

Käy tutustumassa lisää valmennukseen: https://www.kehokuntoon.net/aitikuntoon

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.